top of page

אולפן קיץ

        במציאות הישראלית בה אנו חיים, מרבית הישראלים דוברי העברית כשפת-אם אינם מדברים ערבית. נושא זה מורגש בחיי היום-יום לכל אזרח במדינה אך בולט עוד יותר בתפקידים ציבוריים ובייחוד בתפקידים נותני שירות. אנשי מקצועות הבריאות, אשר נדרשים לתת שירות איכותי ומלא לכל אזרח בישראל, נתקלים לא פעם בקושי בתהליך הטיפול עקב מחסום השפה. הקשר בין מטפל למטופל והיכולת להעביר ביניהם מסרים ואינפורמציה מהווים אבן יסוד בטיפול אפקטיבי ומוצלח. כל תהליך טיפול רפואי מתחיל בשיחה - בירור הנתונים, הבנת המקרה והכוונת המטופל. כאשר קיים פער ביכולת ההבנה ההדדית של המטפל והמטופל נוצרת תהום ביניהם עליה יש לגשר בכדי להקנות טיפול מיטבי ומועיל. פער זה מגדיל את אי-השוויון ברפואה בישראל.

 

יוזמת אולפן קיץ הנה יוזמה סטודנטיאלית אשר באה לתת מענה לבעייה זו ולצמצם את פער השפה. בתוכנית אולפן קיץ סטודנטים מכל מקצועות הבריאות, מוזמנים להצטרף לקורס קיץ אינטנסיבי באורך שלושה שבועות (א'-ה' 9:00-16:00), על מנת לרכוש את בסיס הידע הדרוש בכדי לשלוט בשפה הערבית המדוברת. הקורס מיועד לסטודנטים למדעי הבריאות וככזה קיים דגש מרכזי על תהליך "אנמנזה"- תשאול רפואי. במהלך הקורס רוכשים הסטודנטים ידע וכלים על מנת להמשיך וללמוד ערבית בעצמם בהמשך, אך כבר בסוף הקורס מסוגלים הסטודנטים לנהל שיחה פשוטה בערבית.

 

​מדריכי הפרויקט הינם סטודנטים דוברי ערבית ברמת שפת-אם אשר עברו תהליך מיון והכשרה לצורך ההדרכה. המדריכים מגיעים מכל רחבי הארץ ומביאים איתם גוונים שונים של השפה והתרבות הערבית. בין מדריכי התוכנית ישנם בדואים, דרוזים, צ'רקסים, מוסלמים ונוצרים. פרויקט אולפן קיץ שם דגש לא רק על לימודי השפה הערבית, אלה מהווה גם צוהר לתרבות הערבית. בכל יום נחשפים הסטודנטים בפרויקט לשעת הרצאה בנושאי התרבות הערבית – מנהגים, חגים, מאכלים, מוסיקה, הומור, אומנות ועוד.

 

הקורס הינו פרויקט של התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות ושל פר"ח, תחת פרויקט "מדברים ערבית".

bottom of page